Allmänt

 


 

Din bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt är förenat med både rättigheter och skyldigheter. Att bo bra betyder för de flesta av oss mer än bara en bra och bekväm bostad. Vi vill också trivas med våra grannar, vår utemiljö och vi vill känna oss trygga där vi bor.

Som bostadsrättshavare är du medlem i en ekonomisk förening. Det är föreningen som äger fastigheten, men du har nyttjanderätten till lägenheten så länge du själv vill. Till skillnad från en hyresrätt, kan bostaden säljas eller gå i arv. Det är du själv som förvaltar lägenheten.

Varje månad betalar du en avgift till föreningen för gemensamma utgifter såsom amortering och räntor på föreningens lån, kostnader för vatten och värme, sophämtning, trappstädning och avsättningar till fastighetens underhåll. Underhållet av din egen lägenhet bestämmer du över och bekostar själv.

Ordning, ansvar och god grannsämja

Som medlem i en bostadsrättsförening har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus. Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Skyldigheten består bland annat av att vårda våra gemensamma tillgångar och att följa de ordningsregler som finns. Ordningsregler gäller för alla som bor i lägenheten och för dina gäster. De gäller också för hantverkare som du anlitar.

Tänk särskilt på

  • att alltid kontrollera att ytterporten går i lås efter dig när du passerat.
  • att alltid kontrollera att garageporten stänger när du kört ut ur garaget.
  • att inte lämna andra dörrar som källardörr, dörr till tvättstuga och dörr från trapphuset till garaget på Persgatan olåst.
  • att inte släppa in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam på detta när du öppnar via porttelefon.
  • att hålla källargångar och trapphus rena från föremål.

Genom föreningen äger och förvaltar alla medlemmar befintliga byggnader och tomt gemensamt. Det innebär en intressegemenskap mellan grannar, där vi tillsammans formar den boendesituation vi önskar. Det gemensamma intresset för ett trivsamt boende skapar också förutsättningar för en god grannsämja. Därför finns en skyldighet att visa hänsyn så att dina grannar inte störs av ljud eller oordning. Lagen är sträng på denna punkt! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägning från styrelsen kan i allvarliga fall komma att bli uppsagt från sin lägenhet.

Ska du ha en fest eller liknande och du misstänker att den kan komma att störa dina grannar, meddela dem i förväg så fungerar grannsämjan som regel mycket bättre.

Styrelsen

Föreningens löpande angelägenheter sköts av en styrelse vars uppgift är att företräda föreningen och ansvara för att föreningens organisation, ekonomi och andra angelägenheter sköts på ett tillfredsställande sätt.

Vilka personer som för närvarande ingår i styrelsens ser du under VÅR FÖRENING.

Föreningsstämman

En gång om året, i regel i slutet av april, hålls ordinarie föreningsstämma. Det kallas också för årsmöte. Till denna kallas alla medlemmar. Varje bostadsrätt, dvs. lägenhet, har en röst.

Vid stämman presenteras verksamhetsberättelsen och årsredovisningen för det gångna kalenderåret och en ny styrelse väljs. Här kan också viktigare gemensamma angelägenheter diskuteras. Det kan gälla ekonomifrågor, hur vi använder gemensamma resurser m.m. Som medlem kan du också lämna in motioner (förslag) som du vill ska tas upp på stämman. Styrelsen bereder då dessa och lämnar sitt förslag till stämman om hur din motion ska hanteras. Motioner ska enligt stadgarna lämnas till styrelsen senast den siste februari.

Om det finns särskilt behov kan också extra föreningsstämma hållas mellan två ordinarie stämmor. Även till sådan stämma kommer kallelse från styrelsen.

Stadgar

Varje bostadsrättsförening måste enligt lag ha sina stadgar. Stadgarna är en samling regler som gäller inom föreningen och som alla har att rätta sig efter. Stadgarna är kompletterande regler till de bestämmelser som finns i bostadsrättslagenlagen (1991:614), där i princip alla bestämmelser som gäller för bostadsrättsboende finns samlade.

Stadgarna för Brf Näktergalen Södra Nr 8 hittar du under VÅR FÖRENING.

Månadsavgiften

Varje månad är du skyldig att betala den avgift till bostadsrättsföreningen som har bestämts för din lägenhet. Avgiften måste betalas senast den sista vardagen före den månad som avgiften avser. Avier, där avgiften är angiven tillsammans med andra eventuella avgifter, skickas till dig som en påminnelse om att betala avgiften. Du får dem under kvartalet före det som avierna avser. Exempelvis får du avierna för hela andra kvartalet under mitten eller slutet av första kvartalet. Betalar du inte avgiften i rätt tid kan du påföras dröjsmålsränta och påminnelseavgift. I allvarliga och upprepade fall kan du mista rätten till din bostadsrätt.

En del av månadsavgiften sätts av till underhåll av föreningens gemensamma egendom såsom stamledningar, fasader, yttertak, gemensamma utrymmen, trädgården och för diverse reparationsbehov. Avgiften ska också räcka till räntor och amorteringar på de gemensamma lånen och kostnader för vatten, avlopp, värme, sophantering, städning, elkostnader, trädgårdsunderhåll m.m.

Föreningens försäkring och egen bostadsrättsförsäkring

Fastigheten du bor i, dvs. byggnader och mark, är försäkrad av bostadsrättsföreningen. Vid exempelvis vattenskador utanför den egna lägenheten är det föreningens försäkring som träder in.

Eftersom det i föreningens försäkring även ingår skydd mot sådana kostnader som orsakas av en bostadsrättshavares oaktsamhet eller av felinstallerad utrustning, gäller föreningens försäkring också i dessa fall. I allmänhet behöver du därför inte själv i din hemförsäkring teckna särskilt så kallat bostadsrättstillägg. (Se 21 § i stadgarna under VÅR FÖRENING). Du bör vid tveksamhet kontrollera med ditt hemförsäkringsbolag vad som gäller i ditt fall.